dijous, 24 de setembre del 2020

COMUNICACIONS MITJANÇANT CABLES

 S'empren,per exemple,en telefonia fixa,televisió per cable o en xarxes informàtiques.Els tipus de cables mes utilitzats són aquests;

El cable de coure.Està format per un o diversos fils de coure amb una malla metal.lica al voltant per evitar interferencies.La informació es transmet mitjançant impulos electrics pels cables.La transmissió de dades és més lenta que en altres casos ,però aquesta tecnologia és més barata i més fàcil de mantenir que d'altres.







El cable coaxial.Té un nucli de coure envoltat per uhna capa aillant i una malla metal.lica per evitar interferencies.la informació també es transmet mitjançant impulsos elèctrics pels cables.









El cable de fibra optica.La informació es transmet mitjançant petits impulsos de llum a través de fils de vidre molt fins.És el mitja més ràpid pero també el mes car.Cada vegada es fa servir més,tant en xarxes domestiques com en instalacions cientifiques que tracten gran quantitat d'informació.



ONES ELECTROMAGNÈTIQUES

LES ONES ELECTROMAGNETIQUES :

Una ona es una pertorbació que es propaga en un medi,els senyals snese fil que utilitzem per transmetre la radio o la televisió son ones.

-L'amplitud (A) és l'altura màxima de l'ona.

-La longitud d'ona es la distancia entre dos punts que es troben vibrant de la mateixa forma

-El període és el temps que tarda l'ona a anar d'un punt de màxima amplitud al seguent

-La frequencia és la inversa del període. És el nombre de vegades que es repeteix l'oscilació de l'ona en cada segon. Es mesura en Hz en el sistema internacional.

- 1khz = 1000 hz                                                                  -1mhz = 1000000hz              

                                      





TIPUS D'ONES ELECTROMAGNETIQUES:

-Les ones de radio s'utilitzen per a la navegació, ràdio, televisió, telefonia sense fili radiocontrol.
Com que son ones grans, poden viatjar a la superficie terrestre o molt a prop d'aquesta.

















-La banda de les microones és més petita.La seva freqüencia és més alta  que la de les ones de radio.



















-La banda de l'infraroig està formada per ones de longitud més baixa  i major freqúencia que les ones de ràdio o microones.






dijous, 17 de setembre del 2020

UN MON CONNECTAT

 Vivim en l'era de les telecomunicacions.Ara sempre estem connectats: usant un telèfon ,un ordinador,una tauleta.Per aixó fem servir diveres tecnologies tot i que la gran majoriqa fan servir l'electricitat i/o l'electrònica,ja sigui amb fil o sense fil.

Però no sempre ha estat així.La informació s'ha transmès al llarg de la història de diferents maneres;senyals optics de llum o fum,missatgers,cartes de paper,senyals sonors.En l'actualitat aquelles formes basades en l'emissió i la recepció de senyals elèctrics ens asseguren l'enviament ràpid i precís d'enormes quantitats de dades.

Per transmetre la informació s'utilitza un llenguatge comprensible entre l'emisor i el receptor que transforma els senyals electromagnetics,sonotrs o lluminosos en informacio codificada quan es duu a terme l'emissió i en informació descoficada en la recepció.

-Comunicació amb fil;s'utilitza un mitja físic (cable) per tranmetre el senyal

-Comunicació sense fil; no s'utilitza un mitjà fisic,si no que la informació es transmet mitjançant ones electromagnètiques.

Per decidir quin tipus de comunicació cal emprar hem de valorar diferents aspectes:





Les interferencies:són els sorolls o pertorbacions que disminueixen la qualitat del missatge. 





El cost es molt mes car un sistema per cable que un sense fil.En el sistema per cable cal unir físicament l'emissor amb els receptors;però aixo no passa en el sistema sense fil.





La ubiqüitat o mobilitat de qui es comunica.Una persona,des d'un desert pot fer servir un telefon mobil que es comunica amb un satel.lit,però no pot fer servir un telefobn fix,ja que no hi ha un cable des d'on es troba fins al lloc on von parlar.








La seguretat .Les comunicacions amb fil són mes segures que les comunicacions sense fil.


PUERTAS LOGICAS